Flugt fører sig frem på de fine røde løbere og vinder priser


Tekst: Michael Svenningsen misv@jfm.dk

Flugt, som er en del af Vardemuseerne, har lige modtaget en af de fornemste priser i hele verden for museer og udstillinger.

Claus Kjeld Jensen, direktør for Vardemuseerne, og udstillingsansvarlig og museumsinspektør Stina Troldtoft Andresen er glade for, at den alvorlige formidling af flygtningehistorier, som museet repræsenterer, bliver anerkendt overalt i verden.

Oksbøl/Varde: Claus Kjeld Jensen, direktør for Vardemuseerne, og udstillingsansvarlig og museumsinspektør Stina Troldtoft Andresen er to travle folk. De to rejser nemlig rundt i verden, slænger sig på røde løbere og modtager den ene pris efter den anden.
Ikke til dem selv som sådan.
Men til deres museumsbarn, som knap er fyldt et år. Det handler om museet Flugt i Oksbøl.
- Det er en stjerne på vej op, siger Claus med et smil i øjnene.

Verdenseliten
Stina og Claus er lige kommet hjem fra London, hvor de på vegne af Flugt har modtaget prisen for årets internationale udstilling, også kaldet International Exhibition of the Year, i den meget anerkendte britiske museumsprisuddeling Museums plus Heritage.
- At rejse hjem med prisen 'International Exhibition of the Year' er en meget stor ære. Vi blev enormt beærede, da vi fik at vide, at vi var nominerede, og vi gik da helt amok, da vi så hørte "vores" museum blive råbt op. Vi var altså nomineret sammen med kendte museer fra Canada, Schweiz, Indien og Kina. Så det er da fantastisk, at vores vestjyske museum er med i den øverste verdenselite, siger Claus Kjeld Jensen.
For fem år siden var et andet af Vardemuseernes kulturelle holdspillere, nemlig Tirpitz, også nomineret i samme kategori, men vandt ikke prisen. Det gjorde Flugt i år på baggrund af den sammenhængende oplevelse indendørs og udendørs og den måde, hvorpå museet formidler historien om flygtningenes skæbner.
Det er ikke den eneste pris, Flugt har modtaget trods sin meget unge alder. Sidste efterår fik museet prisen for Årets Byggeri 2022 i den åbne klasse.
I februar i år blev det så til endnu en vinderpris. Nemlig ved German Design Awards i kategorien 2023.

En helhedsoplevelse
Flugt er også nomineret til Luigi Micheletti Award ved European Museum Academy-priser 2023.
- Vi er desuden favoritter til årets renoveringspris 2023 i Danmark, og så er vi nomineret ved et par stykker mere. Men det er tophemmeligt, fortæller Claus.
JydskeVestkysten får dog lokket ud af ham, at den ene pris uddeles i Washington.
Det er samarbejdspartnerne Tinker Imagineers, BIG+Architects, Kloosterboer Decor BV, Story Matters, Stouenborg ApS, Shosho B.V., YiPP, Rina van der Weij, 50LUX, Big Orange - The Audio Agency, Tonwelt - guiding solutions som har været med til at udforme museet Flugt. Det er alt lige fra arkitekturen til de følelsesmæssige oplevelser.
- Vi har skabt et museum for gæsterne ud fra en helhedsoplevelse, hvor der er mange følelser involveret. Jeg plejer gerne at beskrive Flugt som et kinderæg. Det skal forstås som en tre-i-en-oplevelse. Her er rammerne, arkitekturen og formidlingsdelen, fortæller Stina Troldtoft Andresen.
- Det er helt rigtigt, hvad Stina siger. Jeg har også den her kinderæg-oplevelse. For mig er det arkitekturen, formidlingen og værtskabet. Vi tager publikum meget alvorligt, og de skal føle sig godt tilpas. Det er tunge emner, vi formidler. Derfor skal her også være rart at være. Det er alt lige fra toiletterne til den samlede museumsoplevelse. Her skal være rart. Vi har nogle gæster, som spørger, hvorfor foyeren er så lys og dejlig, når nu det er en gammel flygtningelejr? Det er, fordi rammerne skal være venlige og rare, tilføjer Claus til Stinas fortolkning af museet som et kinderæg.
Kan det blive for voldsomt for gæsterne med de mange stærke flygtningehistorier?
- Det kan det i hvert fald. Det oplever vi også. Det er derfor, vi prøver at skabe nogle gode rammer. Vi advarer også om de hårde oplevelser ved nogle af udstillingerne. Vi er et museum, som formidler aktuelle flygtningehistorier i en gammel flygtningelejr fra 1945. Det er både nyhedsaktuelt og historisk, siger Stina.

Hvad med fremtiden?
- Her til sommer har vi en stor fotoudstilling udendørs på plænen. Det er den danske fotograf Martin Thaulow, som udstiller fotos af flygtninge. Han har lige været i Ukraine for at fotografere flygtninge, som skal udstilles på Flugt. Han er uddannet tegner og kunstmaler og efteruddannet på Filmskolen. Martin har blandt andet taget en række billeder af flygtninge fra blandt andet Iran, Irak og Syrien og har stået bag flere fotoudstillinger, fortæller Claus.
- Næste sommer har vi endnu en fotoudstilling af den prisvindende danske fotograf Jacob Erhbahn. Han har modtaget mere end 70 priser i konkurrencer for fotojournalistik, heriblandt to i World Press Photo. Han rejser konstant rundt i kriseområder i det meste af verden, tilføjer Stina.

Flygtningebarak
Derudover arbejder Flugt på at lave en udstilling i den gamle flygtningebarak. Det vil der ifølge Claus og Stina blive arbejdet på i løbet af sommeren og efteråret. Den gamle barak skal sættes i stand og vil være klar til publikum i 2023.
- Vi er stolte af de mange priser og nomineringer, Flugt og Vardemuseerne har fået. Men intet slår den rørende oplevelse, vi mærkede, da museet blev bygget. Man kunne mærke, at det var vigtigt for alle håndværkerne, at museet blev lavet så godt og ordentligt som muligt. Håndværkerne beskrev, hvordan de syntes, de stærkt formidlende flygtningehistorier var vigtige, for det dengang kommende museums gæster og publikum, slutter Claus og Stina af med at være enige om.